El 31/12/2012 finalitza el termini per legalitzar les instal·lacions elèctriques

El 31 de desembre de 2012 finalitza el termini establert a la Instrucció 3/2010, de 9 de setembre, que prorrogava els períodes fixats a la Instrucció 10/2005, de 16 de desembre, per a l’adequació i legalització de les instal·lacions elèctriques de baixa tensió sotmeses al règim d’inspecció periòdica, edificis d’habitatges de potència superior a 100 kW i pàrquings amb més de 25 places d’aparcament. Això vol dir que tenim onze mesos per dur a terme el procediment de legalitzacions i arranjaments de les instal·lacions elèctriques de baixa tensió comunes d’acord amb els defectes assenyalats a les actes d’inspecció lliurades per les entitats d’inspecció i control.

Les comunitats que no ho facin deixaran la seva instal·lació en situació irregular

A les comunitats que no facin cap actuació a la seva finca, la instal·lació quedarà en situació il·legal. Quan es vulgui adequar i legalitzar, obligatòriament s’hauran d’acollir a les exigències del nou Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió, aprovat pel Reial Decret 842/2002 de 2 d’agost, fet que suposa un sobrecost econòmic estimat del 40 % envers el procediment de legalització fixat a la Instrucció 10/2005 de 16 de desembre, perquè per donar compliment la normativa actual tots els comptadors d’energia han d’anar centralitzats en un recinte situat en zones comunitàries i no és possible la ubicació dels aparells de mesura a l’interior dels habitatges.

En cas de sinistre les asseguradores podran declinar responsabilitats

En el cas que la instal·lació elèctrica de baixa tensió comunitària pateixi qualsevol anomalia o fallida, curtcircuit, sobretensió o sobreintensitat que afecti als receptors o aparells electrodomèstics i es requereixi la notificació d’un sinistre a la companyia d’assegurances de la comunitat, els perits de la companyia comprovaran si la instal·lació es troba legalitzada i amb la certificació pertinent emesa per una entitat d’inspecció i control. En cas contrari, l’asseguradora podrà no fer-se càrrec dels desperfectes ocasionats ni de les despeses que puguin representar.