Aquest RD deroga l’Ordre de 18 d’octubre de 1976, sobre prevenció i correcció de la contaminació industrial de l’atmosfera. Tanmateix, aquesta Ordre manté la vigència a les comunitats que no tinguin normativa aprovada en la matèria, mentre no es dicta la normativa.

El Servei de Vigilància i Control de l’Aire, de la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha publicat el juliol de 2012 la revisió 10 de la Instrucció Tècnica IT-AT003, per a la concreció d’aspectes relacionats amb el control d’emissions a l’atmosfera en instal·lacions de combustió, en la qual es té en compte aquest RD per a la realització de les mesures.

Els focus emissors a l’atmosfera d’un establiment es classifiquen segons aquest RD d’acord amb el seu annex (CAPCA), en els grups següents: A, B, C o “sense Grup”.

Els focus classificats com A i B tenen l’obligació de portar a terme controls periòdics de les emissions, d’acord amb el que estableix l’autorització (o llicència) administrativa per al seu funcionament tant pel que fa referència a la seva periodicitat, els límits d’emissió com també la metodologia, que dependran en el cas de Catalunya, de la classificació de l’activitat com a annex I.1, I.2 o II en la Llei 20/2009.

Els focus classificats com C en aquest RD, com ara les calderes de procés de potència superior a 70 kW o calderes de calefacció incloses en l’àmbit d’aplicació del RITE de potència superior a 2,3 MW, poden pertànyer a establiments classificats com a annex III de la Llei 20/2009 (en el cas de Catalunya), sotmesos al règim de comunicació i que no estan sotmesos a controls inicials ni periòdics en el marc d’aquesta Llei. En aquests casos, les activitats no disposen d’una resolució de llicència d’obertura on figuri la periodicitat del mostreig. No obstant, l’empresa està obligada a fer controls de les emissions a l’atmosfera en aquests focus, llevat que disposi d’una exempció per a la seva realització emesa pel Servei de Vigilància i Control de l’Aire.

Els focus que no tenen grup assignat a l’RD 100/2011 estan exempts de realitzar mesures periòdiques de les seves emissions a l’atmosfera.