En els darrers anys hi ha hagut un augment significatiu d’obertura de noves activitats destinades a allotjament turístic. Per aquest motiu es va actualitzar la normativa que regula aquestes activitats, amb l’aparició del Decret 159/2012, de 20 de novembre, d’establiments d’allotjament turístic i habitatges d’ús turístic.

Amb l’aplicació d’aquest Decret i davant les dificultats per poder complir els requeriments dimensionals dels espais, superfície de les habitacions, zones comunes, banys i la dotació de serveis higiènics que ha de ser pròpia per a cada habitació, inclòs per al grup d’hostals i pensions, s’ha derivat cap a la tendència de dur a terme la sol·licitud de les llicències com a alberg de joventut.

D’acord amb les definicions de la Generalitat de Catalunya, albergs de joventut són instal·lacions que es destinen a donar allotjament, com a lloc de pas, d’estada o de realització d’una activitat a joves en forma individual o col·lectiva i també en determinades condicions a famílies, adults o grups d’infants.

Els albergs de joventut no es troben inclosos dins cap dels grups regulats pel Decret d’establiments d’allotjament turístics. Per tant mai es poden inscriure a la guia oficial d’establiments turístics del Departament de Turisme. La seva inscripció serà sempre a la xarxa nacional d´albergs de Catalunya i la seva tramitació es desenvoluparà amb el Decret  140/2003 de 10 de juny d’aprovació del Reglament d’instal·lacions destinades a activitats amb infants i joves.

OTP enginyeria de Barcelona et pot ajudar en la tramitació de la llicència i permisos del teu alberg de joventut o establiment turístic amb l’aplicació de la normativa que li correspongui en cada cas, incloses les d’accessibilitat per a persones disminuïdes i de seguretat contra incendis.