Entrevista a Octavi Mestre

 Avui en la nostra secció d´entrevistes, parlarem amb l´Octavi Mestre, un reputat arquitecte i docent, professor a moltes Escoles internacionals d´Europa i América, co-director de la revista t18magazine i director d’un prestigiós despatx d’ arquitectura, en el que OTP Enginyeria hem col·laborat en diversos projectes com el del edifici de Colonial a la Travessera de Gràcia.

 Que et va motivar a entrar en el món de l’arquitectura ?

Allò important no és tant com entres sinó com surts, no com comences sinó la forma d’acabar. Diuen que els homes volen ser el primer amor d’una dona i elles, sempre més intel·ligents, desitgen ser l’últim.Octavi Mestre

Com va néixer el meu interès per l’arquitectura? De petit dibuixava bé i tenia una certa facilitat per a les matemàtiques i els meus pares consideraven que, necessàriament, aquestes qualitats havien de desembocar en ser arquitecte .

De fet, dels 15 als 17 anys, vaig voler ser biòleg, després físic, després em vaig decantar per la filosofia i la medicina, arribat el moment, vaig començar, al mateix temps, les carreres de medicina i arquitectura. Ben entrada la carrera, encara no sabia si l´acabaria, però una assignatura sobre història de l’arquitectura contemporània, en tercer curs, em va encaminar cap a la meva vocació autèntica.

 Que ha canviat en el sector des de que vas començar ?

Han canviat moltes coses, ja no dibuixem amb rotrings sinó per ordinador, ara que es parla de l’oficina sense papers es quan hi ha molta més paperassa, molta més gestió, molts més agents implicats en aquest procés sempre difícil i coral que és construir. En 30 anys ha canviat la manera de tramitar llicències, hi ha molta més seguretat en les obres. Ara sabem que la terra no es infinita i que tenim que tenir cura del planeta i la sostenibilitat passa a ser un factor important.

En unes coses hem millorat i en unes altres hem anat francament a pitjor. D´altres son, simplement, conseqüència dels nous paràmetres i requeriments als que hem de fer front. El progrés, en termes absoluts no existeix, de vegades allò que guanyem per una banda, el perdem per l´altra.

Explica’ns una mica sobre el teu projecte mes ambiciós.

Em consta parlar del projecte més ambiciós, perquè l’ambició sempre és i ha estat la mateixa, respondre a les necessitats del client tenint cura dels suggeriments del lloc i de fer el màxim amb els mínims elements.

De totes maneres, seria faltar a la veritat dir que no hi han projectes més importants que d’altres. En el nostre cas haver guanyat el concurs per remodelar el Centre Comercial L´illa Diagonal ens ha permès una trajectòria en el món del Retail que, juntament amb totes les obres fetes en d´altres països, Regne Unit, França o Suïssa, amb les darreres obres pel CERN ens han permet surfejar la crisi, amb una certa dignitat.Revista Octavi Mestre

Però, potser, si tinc que destacar un únic projecte, seria, per raons emocionals, la meva pròpia casa a Tamariu.

En l’opinió d’un arquitecte, quina importància tenen les Instal·lacions, en l’edificació actual?

Sovint els arquitectes veiem els edificis com la pell, i les enginyeries com els seus budells. Allò important és que els budells facin la seva feina i que no facin massa soroll.

De totes maneres, amb la complexitat creixent del món, les instal·lacions acaben sent fonamentals en un edifici, perquè  cada dia exigim més prestacions als nostres edificis.

Un edifici et pot agradar o no, però sempre ha de funcionar correctament. I perquè funcioni correctament, les instal·lacions son una peça clau.

Com valores la col·laboració d’OTP Enginyeria?

La rapidesa i operativitat d´OTP han resultat, en tot moment, tan tranquil·litzadors que puc dir que la col·laboració  ha estat un èxit rotund.

Les empreses son, les persones que les composen i des d’ací vull agrair, en especial, la figura de l’Hèctor Fernàndez. El seus coneixements en la matèria i el seu tarannà, afable, sempre disposat, conversador brillant en les distàncies curtes, han estat fonamentals en totes les aventures que hem fet conjuntament.

Quines condicions d’ accesibilitat ha de tenir el meu negoci?

El requeriment de les condicions d’accessibilitat que han de complir, depèn principalment de l’ús que és vol desenvolupar i si aquest implica permanència de persones dins del local. Com a criteri general es considera permanència els locals on els clients per les característiques de l’activitat acostumen a romandre-hi durant una estona significativa, com pot ser un bar, restaurant i en general negocis orientats més a la prestació de serveis (perruqueria, locutori, centres d’estètica, etc.) que a la venda de productes i comerços on els clients compren i se’n van.

 

Una altre de les condicions és que si al local es realitzaran  obres que modifiquen la distribució general interior i especialment la configuració de les cambres higièniques existents, aquestes s’hauran de adequar per que siguin adaptades o almenys usables per persones amb mobilitat reduïda. I finalment la superfície útil total del local si aquesta es superior a 100 metres quadrats o si és tracta d’un establiment de restauració amb més de 50 persones d’aforament.

 

Els arranjaments principals que s’han d’executar als locals consisteixen en la eliminació dels graons d’accés des de la via pública fins a l’interior de l’establiment per assolir un itinerari accessible, mitjançant la construcció de rampes o muntatge de plataformes salvaescales en funció de l’alçada del desnivell a salvar. També s’han de dotar de cambres higièniques adaptades o accessibles amb les amplades de portes mínimes, els espais d’apropament requerits i diàmetres de gir lliures d’obstacles per a les persones amb la mobilitat reduïda o en cadira de rodes.

 

Si teniu dubtes al respecte contacteu amb nosaltres i farem un estudi precís i acurat de les vostres necessitats segons l’activitat que voleu implantar per donar compliment a la normativa de condicions d’accessibilitat al local.

 

Accesibilitat

 

T´ajudem a obrir el teu negoci

Els emprenedors solen tenir ben present la necessitat de buscar nous models de negoci per diferenciar-se en el mercat. Així, elaboren plans que els ajuden a reduir el risc a l’hora de fer realitat la seva activitat.

Un cop l’emprenedor té el seu model de negoci, el pla i finançament, on comença a tenir més dificultats és a l’hora de trobar la localització correcta per desenvolupar l’activitat. La majoria d’emprenedors desconeixen que molts locals, encara que els agradin, no són aptes per desenvolupar el nou negoci que planegen o la inversió que s’hi ha de fer és desproporcionada. Això sol crear frustració en els emprenedors, pèrduesNous negocis de temps i de diners.

A l’hora de definir el cost d’implantació d’un nou negoci, un dels aspectes a tenir en compte és conèixer les necessitats físiques del local i la normativa aplicable, perquè molts ajuntaments tenen aprovats plans d’usos que condicionen la implantació de nous negocis a determinats indrets. Una cosa és el que l’emprenedor vol fer i una altra si el local que tria s’adapta a la normativa vigent.

Un altre factor a tenir en compte és que el nou Projecte de llei de simplificació administrativa de la Generalitat i dels governs local de Catalunya determina que la majoria de nous negocis no requereixen llicència prèvia. És a dir, s’elimina el temps d’espera per iniciar el nou negoci. Això implica que l’Administració passa tota la responsabilitat al titular de l’activitat, que haurà de fer una declaració responsable. En sentirem a parlar: es tracta d’un formulari que ha de signar l’emprenedor i entregar a l’Administració, de manera que el titular es responsabilitza que l’activitat complirà tota la normativa que li és d’aplicació.

En tot aquest procés és imprescindible que l’emprenedor, que ara és també responsable davant l’Administració de la normativa a complir, sàpiga si el lloc elegit és adequat. Per aconseguir-ho és recomanable que l’emprenedor rebi l’assessorament d’una empresa especialitzada, que l’acompanyi des d’abans d’adquirir el local. Així s’evitarà ensurts.

Un cop l’emprenedor té el local adient, l’objectiu és fer les obres i instal·lacions necessàries per iniciar l’activitat. És en aquest moment quan s’han de prendre les decisions adequades per:

 • Iniciar les obres-instal·lacions com abans possible, perquè encara hi ha llicencies de l’administració que no son immediates.
 • Tenir clar i pressupostat tot el que s’ha de fer.
 • Controlar el procés, a fi d’escurçar el temps i vigilar que les possibles modificacions, que gairebé sempre n’hi ha, no afectin el pressupost aprovat i l’inici de l’activitat.

Perquè aquestes decisions es prenguin de forma acurada i favorable al nostres interessos es necessari seguir les instruccions de la empresa especialitzada o professional expert, que ens acompanya…

Els principals avantatges de seguir aquest procés són:

 • Escurçarem al mínim el temps d’implantació del nou negoci. Si ho hem fet bé, el dia següent d’acabar les instal·lacions ja podrem obrir, amb la presentació prèvia de la declaració responsable.
 • Aconseguirem els pressupostos d’execució d’obres i instal·lacions més adequats.
 • Comptarem amb un equip d’experts per resoldre les incidències que tinguin lloc durant la instal·lació, a fi d’escurçar el temps, la inversió i evitar maldecaps.
 • Signarem la declaració responsable amb la tranquil·litat que no tindrem cap incidència amb l’administració.

En definitiva, a l’hora de fer realitat un nou negoci cal buscar l’equilibri entre el que desitgem fer, el que podrem fer i on ho podrem fer.

© 2015 Jaume Perna, director d’OTP Enginyeria

 

 

OTP Enginyeria finalitza el projecte per a un stand a l’aeroport de Barcelona

OTP Enginyeria finalitza el projecte de legalització de la instal·lació elèctrica per a un stand de l’entitat bancària American Express, un establiment de pública concurrència situat a la terminal 1 de l’aeroport de Barcelona.

A OTP també realitzem projectes d’abast petit com el d’aquest establiment; Encarregant-nos de realitzar la memòria tècnica, els plànols, la sol·licitud de l’inspecció inicial, i la inscripció a l’Oficina de Gestió Empresarial.

Stand American Express

Entrevista a Montserrat Boza

Entrevista a Montserrat Boza, propietària de Pastelosofía

OTP inicia una sèrie d’entrevistes a emprenedors que han confiat en OTP a l´hora d’obrir el seu negoci.

Per Jaume Perna Gijón, OTP Enginyeria

Montserrat BozaCom va sorgir la idea de crear Pastelosofía?

Perquè em van diagnosticar que era intolerant al gluten i la lactosa, i no m’agradaven els productes que trobava als supermercats.

Alhora, com que volia canviar de feina, vaig iniciar el projecte. Saber que era intolerant al gluten i la lactosa em va donar la idea d’empresa.

Quin balanç en fas?

Porto des del 4 de juliol i té bona pinta. El balanç és molt positiu i esperançador.

Quin tipus de clients tens?

Empreses de restauració i particulars: celíacs o persones amb intolerància alimentària (lactosa) o persones que han de fer dieta especial per prescripció mèdica. Amb tot, Pastelosofía no va adreçat només al públic que pateix al·lèrgies, sinó que és per a un públic més ampli, per a tothom. Persones i empreses que valoren els nostres productes: artesans, naturals, digestius, més nutritius i energètics.

Com a emprenedora coneixies la necessitat de ser assessorada per una enginyeria en obrir un negoci?

Sí, és un factor fonamental. Em vaig assabentar d’OTP per un client meu que em va engrescar a obrir el negoci.

Quina valoració en fas?

Molt bona i era una cosa que em preocupava molt perquè vaig entrevistar-me amb diversos emprenedors que em van explicar “històries de terror” sobre negligències fetes per enginyeries i que els van comportar sobre-costos. En un cas un emprenedor va trigar sis mesos a poder obrir…

OTP em va aportar la confiança, la professionalitat i la tranquil·litat que necessitava.

Quin consell donaries a algú que vulgui emprendre el seu negoci?

Si tens una idea, portar-la a terme, executa-la. S’ha d’actuar perquè pensant i pensant t’hi pots estar anys.

Obrador Pastelosofía

Puc obrir un bar, restaurant o comerç amb degustació a qualsevol barri de Barcelona?

L’Ajuntament de Barcelona té desenvolupats uns Plans Especials per als establiments de restauració i comerç alimentari amb degustació, d’aplicació específica per a cadascun dels districtes. Tot seguit et presentem un resum de les limitacions a tenir en compte per a la recerca del teu local, depenent de la seva ubicació. Per a qualsevol consulta al respecte, a OTP t’assessorarem sense cap compromís.

Ciutat Vella: és el districte amb més complicacions, perquè actualment les noves llicències d’establiments de restauració ja no hi estan permeses. Per tant, s’ha de comprar una llicència d’activitat en vigor, mitjançant un traspàs i aleshores es pot sol·licitar una permuta dins la mateixa zona i/o àrea. (S’ha dividit en zones i àrees de tractament específic.)

Eixample: hi ha l’aplicació d’una àrea de densitat limitada en un rectangle de 100 x 100 metres de costat (aproximadament una illa de cases de l’Eixample) i com a màxim pot haver-hi cinc establiments ja existents d’aquesta mateixa classe, inclosos també els comerços alimentaris amb degustació.

Sants-Montjuïc: aquest districte no disposa d’un pla especial general. Només hi ha una suspensió de llicències exclusiva per a la zona del Poble Sec.

Les Corts: les limitacions en aquest districte es deuen a l’amplada del carrer on és l’establiment. És per als carrers de menys de 10 metres d’amplada quan pot haver-hi condicions per ocupar només la planta baixa dels edificis. Amb tot, hi ha una zona de suspensió a l’àrea delimitada pel carrer Jordi Girona, carrer Joan Obiols, carrer Trias i Giró i avinguda de l’Exèrcit.

Sarrià-Sant Gervasi: el districte està dividit en vuit àrees geogràfiques i, segons cada àrea i també l’amplada del carrer on s’ubicarà l’establiment, hi ha condicions per als carrers de menys de 20 metres d’amplada i prohibicions per als carrers de menys de 10 metres d’amplada.

Gràcia: aquest districte disposa d’un pla especial molt rígid, perquè està dividit en tres àrees territorials que engloben les 14 zones pròpies del districte. Segons cada àrea i també l’amplada del carrer on anirà l’establiment, hi ha condicions de distància de separació amb altres establiments de restauració i/o comerç alimentari ja existents que s’han de complir. Hi ha suspensió de llicències a la Vila de Gràcia, Camp d’en Grassot i Pi i Margall.

Horta-Guinardó: compta amb un pla especial exclusivament per al nucli antic d’Horta, delimitat pels carrers dels voltants de la plaça Eivissa, carrers Baixada de la Plana, Campoamor, Feliu i Codina, Mestre Codina. En funció de les amplades dels carrers on és el local, hi ha una limitació màxima de 5 unitats d’establiments de la restauració en un radi de 50 metros.

Nou Barris: no té cap pla especial i, per tant, no hi ha restriccions.

Sant Andreu: no té cap pla especial i, per tant, no hi ha restriccions.

Sant Martí: disposa d’un pla especial que, segons les amplades dels carrers on es vol implantar l’activitat, s’estableixen unes distàncies de separació amb altres establiments de restauració ja existents. Hi ha suspensions de llicències per a la restauració i el comerç alimentari amb degustació als voltants de la Rambla del Poble Nou, el Camp de l’Arpa, el Clot, la Llacuna del Poble Nou, el Poble Nou i la Vila Olímpica.

Nous negocis: canvi important per obrir-ne

La Llei 16/2015, de 21 de juliol, de simplificació de l’activitat administrativa de l’Administració de la Generalitat i dels governs locals de Catalunya i d’impuls de l’activitat econòmica té per objecte l’establiment dels principis i els criteris que han de seguir les administracions públiques de Catalunya, a l’efecte de:

 • impulsar l’activitat econòmica mitjançant la supressió o la reducció dels tràmits administratius de les empreses i dels professionals per iniciar una activitat econòmica a Catalunya
 • agilitzar i simplificar l’activitat administrativa
 • simplificar les relacions entre les administracions públiques de Catalunya millorant-ne la coordinació
 • fer efectiu el dret de la ciutadania, les empreses i les professionals d’accedir a l’exercici de l’activitat econòmica d’una manera àgil i eficient.

Ara, per fi, sembla que va de debò: la finestreta única, de la qual portem tan de temps parlant. Des d’OTP Enginyeria considerem que amb aquesta llei millorarà el procediment legal per obrir noves activitats. Així, l’Administració deixa en mans del titular i el tècnic tota la responsabilitat del compliment de la normativa que li és d’aplicació. L’Administració es reserva només la inspecció d’algunes activitats.

Les qüestions més complexes de resoldre, per part de les diferents administracions, són: la comunicació digital entre totes elles i evitar demanar documentació prèvia, que paralitzi el procés, cosa molt habitual ara.

Si s’acompleix la nova llei, quan es tindrà acabada la instal·lació i es comuniqui a l’Administració, ja es podrà obrir, presentant la documentació que cal en cada cas.

Això vol dir que no s’ha d’obtenir cap autorització prèvia. Amb tot, atenció: hem de complir tota la normativa aplicable, la mateixa que hi havia fins ara.

En aquest nou marc legal, les enginyeries que ens dediquem a les legalitzacions, com a tècnics coneixedors de la normativa que és aplicable en cada cas, tenim la responsabilitat, davant el client, que un cop hagi fet les obres i instal·lacions, d’acord amb el projectat, signi la declaració responsable, amb tota tranquil·litat, i se centri en el funcionament del nou negoci.

Llei simplificacio

OTP finalitza el projecte per a la multinacional DDB

La multinacional de publicitat DDB ha confiat en OTP la legalització de la seva activitat (és a dir, la tramitació i obtenció dels permisos necessaris per al funcionament de l’activitat de l’empresa) per a les dues oficines que DDB té a les torres Mapfre de Barcelona. Es tracta de dues oficines en dues plantes diferents amb un disseny molt funcional  adaptat a les necessitats creatives dels publicistes.

DDB és una multinacional de la comunicació amb presència als cinc continents i amb grans marques internacionals com a clients.

DDB TANDEM